luni, septembrie 28, 2009

Medicamente sau produse naturiste?

De cand urmez aceasta specializare (farmacie), am devenit mult mai atenta la denumirile medicamentelor, actiunea lor terapeutica si modul acestora de administrare. Mi-am dat seama ca substantele active combinate intr-un anumit medicament fac de multe ori minuni. Desigur, toata lumea stie ca sunt si reactii adverse si mai ales ca, dupa o perioada lunga de administrare (ani, zeci de ani), pot aparea alte probleme de sanatate datorate probabil acestor substante medicamentoase. Fiecare medicament care exista la ora actuala pe piata romaneasca reprezinta circa 10 ani de munca intensiva: cercetari, investitii, experimente, cobai si voluntari. Ganditi-va, de exemplu, la banalul analgezic pe care il luam cu totii la o durere de cap sau masea; acesta a avut nevoie de 10 ani pentru a ne trata noua aceste discomforturi. Totusi, stim cu totii ca exista si alte feluri de tratamente pentru unele afectiuni si anume suplimentele alimentare, cel mai adesea fiind produse pe baza de plante. Majoritatea platelor au in componenta lor substante benefice, fiecare pentru una sau mai multe afectiuni. Nu pun la indoiala capacitatea lor de a ameliora, poate chiar vindeca, dar intrebarea mea este: Cat timp dureaza pana aceste substante din plante sa actioneze si sa trateze afectiunea? Si nu uitati, pot avea si ele, la fel de bine, reactii adverse. Medicamentul are intotdeauna o modalitate stabila si cunoscuta de a actiona in locul afectat si chiar in tot organismul, ceea ce il face sa trateze durerea, infectia, maladia mult mai repede. Spre exemplu, intr-o infectie cu un streptococ la nivelul faringelul, exista mai multe tipuri de antibiotice care il pot dobora in functie de antibiograma tulpinii respective (antibioticele la care acesta este sensibil) si de toleranta pacientului (alergii). Sunt pacienti alergici la unul sau mai multe tipuri de antibiotic si chiar daca tocmai acela va distruge virusul, nu-l putem folosi in niciun caz. In cazul acesta va trebui sa alegem unul sau 2 antibiotice , la care pacientul sa nu fie alergic si care sa compromita virusul. Astfel ca, vom combina un antibiotic care sa opreasca multiplicarea virusului (bacteriostatic) adica evolutia infectiei si unul care sa ajute organismul sa elimine acest virus.
Ganduri optimiste: Partea buna este ca noi, pacientii, avem posibilitatea sa folosim atat produsele naturiste cat si medicamente in caz de nevoie. Putem consuma aproape oricand suplimente alimentare pentru a preveni unele boli si pentru o imunitate mai buna, mai ales ca acestea au mai putine contraindicatii. In concluzie, nu suntem nevoiti sa alegem una dintre cai, le vom folosi pe ambele atunci cand este necesar.
Sfat: O alimentatie sanatoasa, exercitii fizice regulate si un supliment alimentar corespunzator vor imbunatati intotdeauna imunitatea organismului si bineinteles calitatea vietii noastre. Multa sanatate!

sâmbătă, septembrie 26, 2009

Cadourile

Uitandu-ma azi prin camera, am recunoscut multe dintre obiectele primite cadou. Majoritatea imi sunt foarte dragi si nu m-as desparti de ele si asta pentru ca au fost daruite din suflet. Dar oare toate au fost daruite la fel? Cred ca oricui i s-a intamplat sa primeasca un cadou, o atentie si sa simta ca el de fapt reprezinta un fel de obligatie indeplinita. E urata aceasta impresie, e greu sa iti manifesti multumirea intr-o astfel de situatie, mai ales ca persoana respectiva nici nu asteapta vreo reactie din partea ta. Dar daca interesul tau de a face un dar nu iti este rasplatit si cadoul tau este primit cu raceala si indiferenta? Este foarte nedrept. De aceea sunt de parere ca nu ar trebui niciodata sa facem cadouri din obligatie si de obicei, acestea devin indatorii cand vine vorba tocmai de personele carora nu le pasa de gestul nostru. Este o ipocrizie sa cumparam un cadou fara sa ne pese daca va fi o placere sau nu si sa-l oferim cu aceeasi nepasare.
Ganduri optimiste: Fiti siguri ca prietenii apropiati vor aprecia mereu o atentie si vor fi bucurosi sa o pastreze printre obiectele favorite. Daruiti din tot sufletul, chiar daca nu e ceva costisitor sau foarte util, important e ca acest lucru va ramane o amintire si va smulge de fiecare data un zambet celui care l-a primit. Trebuie sa invatam sa oferim si sa primim un cadou pentru ca acesta sa fie mereu un prilej de bucurie.

miercuri, septembrie 23, 2009

Tradare sau doar anatomie?

De curand am inceput sa citesc o carte cu un subiect deloc pacut pentru femei ,scrisa de 2 autori straini care spre surprinderea mea, sunt barbati. De ce spun, spre surprinderea mea? Pentru ca subiectul este “minciunile barbatilor si fanteziile acestora permanente”. In aceasta carte explica destul de clar ca aceste atitudini, sunt inevitabile si sunt datorate anatomiei acestor specii venite de pe Marte ,numite barbati. In anumite situatii,deloc decente, sangele din creier coboara,conform legii gravitatiei, destul de jos,astfel ca “unitatea de control” a barbatilor se intuneca pur si simplu, iar puterea de concentrare si control scade considerabil. Aceasta teorie sugereaza ca orice barbat va trada daca are ocazia si daca sanatatea lui nu va avea de suferit. Mi-as dori ca tot ce am citit sa nu fie adevarat, insa, uitandu-ma in jur, imi dau seama ca lucrurile stau cu adevarat asa, mai ales intr-o societate care incurajeaza aceste actiuni imorale. Am vorbit despre tradarea in sine, actul real, dar fanteziile neincetate ale barbatilor, unde le-am putea incadra? Tradare sau doar anatomie? Se spune ca e natura barbatului sa ravneasca la senzatii tari si la diversitate. Bineinteles, si femeile au fantezii dar de regula , din ele fac parte partenerii lor , pe cand barbatii viseaza la oricine altcineva in afara celei de langa ei. In 90% dintre cazuri barbatii isi iubesc partenera ,de aceea pastreaza aceste trairi in mintea lor, formandu-si o lume interioara ferita de curiozitatea femeii.
Ganduri optimiste: Din fericire, ocaziile barbatilor de a fi infideli sunt direct proportionale cu varsta, mediul in care traiesc si nu in ultimul rand cu disponibilitatea femeilor. De asemenea, cred cu tarie ca unii barbati pot refuza aceste ocazii mai ales daca au un IQ peste medie si un grad de cultura ridicat. Situatiile nefericite de acest gen se pot evita prin alegerea corecta a unui partener si respectul reciproc.

marți, septembrie 22, 2009

Vremurile trecute

Ascultam o melodie foarte draga mie a Mirabelei Dauer si m-am gandit sa scriu cateva cuvinte, in semn de respect si pretuire pentru “oamenii mari” ai Romaniei si pentru muzica lor atat de putin apreciata in zilele noastre. Acesti oameni nu doar ca sunt foarte talentati dar au si o mare daruire si pasiune pentru ceea ce fac. Vocea si timbrul lor conving pe oricine ca aceste melodii sunt cantate din suflet, fara sa mai vorbim de linia melodica si versurile care ne incalzesc sufletul de fiecare data cand le ascultam. Si nu ar fi drept sa amintesc doar artistii care ne-au incantat auzul ci si pe cei care ne-au amuzat sau intristat cu rolurile lor jucate cu maiestrie in piesele de teatru romanesti, atat de iubite de parintii si bunicii nostri. Din pacate tara noastra saraceste in fiecare an, pierzand cate un mare talent, pe care momentan nu mai are cine sa-l inlocuiasca. Muzica de astazi este doar comerciala ,desi cei care o canta au cu adevarat talent. Compozitorii nu mai compun versurile si muzica pentru a fi potrivite pentru cel ce le interpreteaza, ci doar sa dea bine la publicul imbatat de noile tendinte. Exista si astazi tineri talentati, cu o voce de invidiat si o prezenta scenica nemaipomenita, insa s-au adaptat cerintelor cotidiene, injumatatindu-si astfel valoarea.
Ganduri optimiste: In tara noastra sunt numerosi copii talentati si constat cu bucurie ca sunt ajutatati sa se dezvolte si am incredere ca ei vor face o Romanie cunoscuta pe plan international, ingropand-o pe cea prezenta, plina de esecuri.

Glossa

Ce-ti pasa tie astazi, suflet usuratic?
Ca las sa-mi treaca viata fara s-o traiesc.
Ca stau retras de lume si umblu singuratic
Ca stau retras de lume si-mi place s-o privesc.

Ca fug de societatea, in care voi traiti,
De anturajul vostru, cu felul prea zanatic
In care primul gand e cum sa va prostiti
Ce-ti pasa tie astazi, suflet usuratic?

Privesc aceasta viata, o viata prea mizera,
In care viitorul nu pot sa mi-l zaresc
Acesta e motivul, ca-mi duc viata stinghera
Ca las sa-mi treaca viata fara s-o traiesc.

Cand vad pe lumea asta, atata suferinta,
Sufletul mi-e plin de ura si ard ca un jeratic
Iar tu te-ntrebi mereu,cum de-i cu putinta,
Ca stau retras de lume si umblu singuratic.

Facut-ai tu vreodata, facut-ai ca si mine,
Sa stai retras de oameni, sa vezi cum ei traiesc?
Incearca sa faci asta, sa vezi c-asa e bine
Ca stau retras de lume si-mi place s-o privesc.

Ca stau retras de lume si-mi place s-o privesc
Ca stau retras de lume si umblu singuratic,
Ca las sa-mi treaca viata, fara s-o traiesc,
Ce-ti pasa tie astazi, suflet usuratic?


O sa va intrebati ce cauta o poezie atat de sumbra intr-un blog atat de optimist. E doar dovada clara ca omul, oricat ar fi de pesimist intr-o perioada a vietii sale, isi poate schimba viziunea intr-o maniera mai fericita si poate trece cu bine oricarei incercari pentru ca soarele nu uita niciodata sa rasara.

Prietenul la nevoie se cunoaste

Pornesc de la acest proverb pentru ca as vrea sa discutam despre prietenie sincera si neconditionata. Avem cu adevarat prieteni sau doar cunostinte? Ne intrebam asta atunci cand, la nevoie, suntem tratati cu indiferenta, cand suntem tristi sau deprimati si tocmai din aceast motiv suntem indepartati si marginalizati. Omul este o fiinta sociabila dar, cu timpul ,aceasta caracteristica a ajuns sa o foloseasca doar pentru interesul propriu. Spun asta pentru ca trecem zi de zi prin astfel de situatii. Viata este o reala competitie. Ar trebui sa fie constructiva dar nefiind cinstita, provoaca antipatii si frustrarii, pana la invidii si dusmanii. Astfel ca se cauta continuu diverse manevre de “inselaciune”,mai simple sau mai elaborate. Din aceasta cauza prieteniile ,chiar si amicitiile se destrama, se dau uitarii. Vorbim frumos, lingusim doar ca sa obtinem ceva pe seama colegului dar daca va avea nevoie de ajutor nu o sa fim nicicum disponibili. Mi se pare frumos sa ajuti fara sa astepti ceva in schimb,e un gest de bunavointa, de intelegere dar nu mi se pare normal sa nu iti fie apreciat efortul, cat ar fi de mic. Acestea sunt motivele pentru care ne simtim singuri, desi suntem permanent inconjurati de oameni.
Ganduri optimiste: Prietenii adevarati exista chiar daca sunt putini .Acestia sunt oamenii cu character, cu demnitate si curaj . Prietenia se construieste si trebuie intretinuta investind timp si sentimente. Daca aveti o prietenie adevarata, ingrijiti-o ca pe o nestemata, abateti-va de la drumul vostru pentru a o proteja, pastrati-o bine dar nu-i intunecati stralucirea, iar ea va creste mereu. Astfel veti avea cel putin un prieten si lumea va fi mai buna.

luni, septembrie 21, 2009

Introducere

Ma numesc Alexandra si sunt studenta in anul 3 la Facultatea de Medicina si Farmacie, in orasul meu natal, Galati. Cu trecerea anilor am inceput sa ma lovesc de probleme si nedreptati la fel ca toata lumea si mi-am dat seama ca daca nu as avea speranta ca lucrurile s-ar rezolva, totul ar fi in zadar. Nu am fost cu adevarat optimista niciodata, insa realizez ca aceasta este singura sansa sa razbatem in aceasta lume. De aceea am creat acest blog, cu aceasta tema, pentru a ma convinge pe mine si pe cei ce vor citi postarile mele ,ca aceasta calitate (optimismul) ne poate face viata mai frumoasa. Poate ca rozul din fundal vi se pare pueril, dar am vrut sa binedispun prin culoare, sa aduc jovialitate. Rozul semnifica prietenie, dragoste si tinerete, sentimente de care avem nevoie mereu. Poate va intrebati de ce "optimismul" si nu "optimism". Am articulat acest cuvant tocmai pentru ai da mai multa importanta, pentru a sugera atitudinea pe care trebuie sa o avem fiecare si nu doar substantivul ca parte de vorbire. As vrea ca acest blog sa fie un fel de jurnal online in care voi posta diferite intamplari din viata mea sau a altora, mai fericite sau mai triste dar promit sa gasesc de fiecare data si partea frumoasa a lucrurilor, facandu-mi din asta un obicei.
O zi buna tuturor si astept cu interes parerile dumneavoastra!