luni, septembrie 28, 2009

Medicamente sau produse naturiste?

De cand urmez aceasta specializare (farmacie), am devenit mult mai atenta la denumirile medicamentelor, actiunea lor terapeutica si modul acestora de administrare. Mi-am dat seama ca substantele active combinate intr-un anumit medicament fac de multe ori minuni. Desigur, toata lumea stie ca sunt si reactii adverse si mai ales ca, dupa o perioada lunga de administrare (ani, zeci de ani), pot aparea alte probleme de sanatate datorate probabil acestor substante medicamentoase. Fiecare medicament care exista la ora actuala pe piata romaneasca reprezinta circa 10 ani de munca intensiva: cercetari, investitii, experimente, cobai si voluntari. Ganditi-va, de exemplu, la banalul analgezic pe care il luam cu totii la o durere de cap sau masea; acesta a avut nevoie de 10 ani pentru a ne trata noua aceste discomforturi. Totusi, stim cu totii ca exista si alte feluri de tratamente pentru unele afectiuni si anume suplimentele alimentare, cel mai adesea fiind produse pe baza de plante. Majoritatea platelor au in componenta lor substante benefice, fiecare pentru una sau mai multe afectiuni. Nu pun la indoiala capacitatea lor de a ameliora, poate chiar vindeca, dar intrebarea mea este: Cat timp dureaza pana aceste substante din plante sa actioneze si sa trateze afectiunea? Si nu uitati, pot avea si ele, la fel de bine, reactii adverse. Medicamentul are intotdeauna o modalitate stabila si cunoscuta de a actiona in locul afectat si chiar in tot organismul, ceea ce il face sa trateze durerea, infectia, maladia mult mai repede. Spre exemplu, intr-o infectie cu un streptococ la nivelul faringelul, exista mai multe tipuri de antibiotice care il pot dobora in functie de antibiograma tulpinii respective (antibioticele la care acesta este sensibil) si de toleranta pacientului (alergii). Sunt pacienti alergici la unul sau mai multe tipuri de antibiotic si chiar daca tocmai acela va distruge virusul, nu-l putem folosi in niciun caz. In cazul acesta va trebui sa alegem unul sau 2 antibiotice , la care pacientul sa nu fie alergic si care sa compromita virusul. Astfel ca, vom combina un antibiotic care sa opreasca multiplicarea virusului (bacteriostatic) adica evolutia infectiei si unul care sa ajute organismul sa elimine acest virus.
Ganduri optimiste: Partea buna este ca noi, pacientii, avem posibilitatea sa folosim atat produsele naturiste cat si medicamente in caz de nevoie. Putem consuma aproape oricand suplimente alimentare pentru a preveni unele boli si pentru o imunitate mai buna, mai ales ca acestea au mai putine contraindicatii. In concluzie, nu suntem nevoiti sa alegem una dintre cai, le vom folosi pe ambele atunci cand este necesar.
Sfat: O alimentatie sanatoasa, exercitii fizice regulate si un supliment alimentar corespunzator vor imbunatati intotdeauna imunitatea organismului si bineinteles calitatea vietii noastre. Multa sanatate!

Un comentariu:

Anonim spunea...

da este un articol foarte interesant si ultimul paragraf ar trebuie sa fie in atentia tuturor care inca nu au inca probleme pentru ca astfel pot evita mai usor maladiile, un lucru foarte important este sa gasim un mod de a intari sistemul imunitar cat de mult se poate